...Remedii Divine...!
"Cercetati toate lucrurile si pastrati ce este bun" - (1 Tes. 5:21) !!!

Scriptura ne copleseste...!

“Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sa invete, sa mustre, sa indrepte, sa dea intelepciune in neprihanire, pentru ca omul lui Dumnezeu sa fie desavarsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna.” (2 Timotei 3:16-17)

 

 

ASEMENEA LUI...!?  

Dumnezeu lucreaza binele prin toate lucrurile ce survin in viata noastra, daca-L iubim:
Toate lucrurile lucreazã împreunã spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, si anume, spre binele celor ce sunt chemati dupã planul Sãu”. (Rom. 8:28)
Cum stim ca-L iubim pe Dumnezeu, a fost aratat in articolele “Iubim pe Domnul ?!” Daca-L iubim pe Domnul, suntem implicit si “chemati dupã planul Sãu”.
Multi credinciosi, mai ales tineretul, se intreaba ce oare are Domnul in planul Sau pentru ei?
Suntem si noi interesati sa cunoastem voia si planurile Lui privindu-ne pe noi insine?!
Un raspuns general il avem dat in versetul care urmeaza (Rom. 8:29):
 “Cãci pe aceia pe care i-a cunoscut mai dinainte, i-a si hotãrât mai dinainte sã fie asemenea chipului Fiului Sãu, pentru ca El sã fie cel întâi-nãscut dintre mai multi frati.”
Scopul lui Dumnezeu cu noi, cei rascumparati, este sa fim asemenea Domnului Isus Hristos, sa avem chipul Lui in noi.

De regula, noi ne caznim sa capatam o identitate prin ceea ce facem in scurta viata pamanteasca…  Astfel, cineva vrea poate sa devina inginer, medic, sportiv, etc. (pe de alta parte cercetator, parlamentar, ambasador, etc.), si nu e nimic rau in toate acestea…, dar Dumnezeu are cu noi planuri mult mai impresionante…!
Cand vorbim despre scopul pe care il are Dumnezeu cu noi, vom intelege  ca acesta intrece in magnitudine orice scop temporar am avea noi… Pentru Dumnezeu este mult mai important decat calificarile noastre personale sau starile si functiile sociale, sa ajungem sa ne asemanam “chipului Fiului Sãu”…  

Fiecare din noi are un loc special in creatia lui Dumnezeu, si un scop precis, bine definit! Nici un om insa nu-si poate cunoaste rostul si rolul lui, daca nu a ajuns sa inteleaga ca a fost creat de Dumnezeu…
Omul a fost plasat de Dumnezeu deasupra intregei creatii, si acesta este punctul de la care trebuie sa plecam in orice analiza a existentei si a rostului nostru in Univers!

Lumea care face abstractie asupra fenomenului creatiei (prezentat in prima carte a Bibliei, in Genesa), traieste intr-o totala debusolare.  Noi am fost creati “dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu” (v. Genesa 1:26), si numai daca stim acest lucru putem intelege cine suntem si ce potential avem.  Fiind o ‘reflectare’ a lui Dumnezeu, suntem in stare sa apreciem lucrurile pe care El le apreciaza, sa iubim ceea ce El iubeste, sa ne bucuram de ceea ce El se bucura, etc.
Asemanarea lui Dumnezeu in noi nu este ceva static, ci dinamic, ceva care cuprinde tot potentialul nostru ce-l putem realiza prin exersarea vointei si a libertatii cu care ne-a inzestrat El.

In primul rand SUNTEM FIINTE RATIONALE, si nici o alta forma de viata fizica nu are aceasta caracteristica.  Astfel, noi putem intelegem cine suntem, ce este lumea in care ne miscam, care este scopul existentei, etc.  Putem rationa si dezbate lucrurile, putem deosebi falsul de adevarat si realul fata de imaginar, putem gandi nu numai in termeni ‘palpabili’, ci si abstracti, putem intelege intentiile lui Dumnezeu, si sa actionam cu SCOP in viata… 

Pe locul doi as pune RELATIONAREA, COMUNICAREA…
Dumnezeu Tatal se relationeaza cu Fiul si cu Duhul Sfant, si, la fel, celelalte doua Persoane ale Divinitatii (in ‘natura’ triunitara) au relatii Una cu Alta, si cu Tatal.
Fiind creati dupa chipul lui Dumnezeu, si oamenii se pot bucura de utilitatea si frumusetea relatiilor, atat intre ei cat si fata de Creator!

Cea mai frumoasa relatie posibila intre fapturile rationale este relatia dragostei.  Dumnezeu iubeste, si de aceea ne slujeste…!  Si noi, ca reflectare, avem capacitatea sa iubim, si sa cautam binele celorlalte fiinte din jurul nostru.  Adam si Eva erau OAMENI, pentru ca aveau capacitatea  de-a iubi – Il iubeau pe Creatorul, si se iubeau unul pe altul.  Cei care refuza sa iubeasca, practic denatureaza si neaga in ei chipul lui Dumnezeu…! 

CAPACITATEA OMULUI DE A CREA constituie alta caracteristica evidenta a ‘oglindirii’ in noi a divinului…
Suntem inzestrati cu creativitate, si fiecare OM este chemat de Dumnezeu sa exerseze in aceasta directie .  Trebuie sa fim creativi in activitatile noastre!  Fiindca unii oameni si-au exersat capacitatea creatoare,  civilizatia a atins un nivel foarte avansat.  Unul a inventat becul, unul avionul, unul a intocmit proiecte de constructii, s.a.m.d.  Altul a scris piese literare, a compus muzica sau a creat opere de arta, etc.
O gospodina poate fi creativa in felul cum gateste, cum aseaza masa, cum aranjeaza mobilierul prin casa, cum combina niste aranjamente florale, etc.  Ea nu-si imbogateste astfel numai viata sa  proprie, ci si pe a celorlalti membrii ai familiei (sot, copii), pe a musafirilor, prietenilor, etc.
Existenta noastra sufera pentru ca deseori refuzam sa fim creativi, ignorand sau tratand superficial aceast important ‘atribut’ … 

O alta caracteristica a asemanarii cu Dumnezeu este capacitatea de A STAPANI PESTE CREATIE.
Dumnezeu este Stapanul Absolut, dar a asezat pe OM peste creatia Sa.  Psalmistul, la intrebarea sa retorica “ce este omul?”, da urmatorul raspuns: 
“L-ai fãcut cu putin mai pe jos decât Dumnezeu, si l-ai încununat cu slavã si cu cinste.
I-ai dat stãpânire peste lucrurile mânilor Tale, toate le-ai pus sub picioarele lui” (Psalmul 8:5-6)

Noi suntem chemati sa domnim peste creatie si sa avem grija de ‘lumea’ peste care Dumnezeu ne-a pus ca s-o administram.  Nu avem insa dreptul sa abuzam de creatie, cum fac unii, dar nici sa cadem prada conceptiei ca lumea nu ne apartine, si, asa cum vor unii ecologi, s-o lasam in pace…  Unii ‘lunatici’ sunt de parere ca suntem  prea multi oameni pe pamant, si ca este imperios necesar sa ne intoarcem la tipul de societate primitiva, in care omul sa culeaga doar fructele ce cresc de la sine, fiindca orice activitate chiar si agricultura sau pastoritul, dar mai cu seama industria , sunt actiuni ucigatoare, impotriva naturii…
Biblia afirma insa cu totul altceva: Dumnezeu ne-a asezat peste natura, ca sa muncim pamantul, sa-i folosim resursele si bogatiile in mod rational, cumpatat.. 

O alta caracteristica a asemanarii cu Dumnezeu este faptul ca OAMENII SUNT FIINTE MORALE. 
Noi stim ca exista “bine si rau”, si ar trebui sa reflectam sfintenia si desavarsirea lui Dumnezeu, acest lucru fiind posibil atunci cand actionam intr-un mod placut Lui.
Domnul Isus Hristos, ‘omul perfect’ a spus: “Nu caut sã fac voia Mea, ci voia Tatãlui, care M-a trimis”! (Ioan 5:30).  La fel, ar trebui ca si noi sa putem spune ca nu cautam sa facem ce ne place noua, ci ceea ce- I placut Tatalui nostru ceresc…  Aceasta defineste esenta a ceea ce ar trebui sa fim noi – reflectarea chipului lui Dumnezeu in noi, actionand dupa buna placere a voiei Sale! 

P.S.:  Alte caracteristici “dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu”, au fost expuse in articolul “Ce este OMUL ?!” 

Navigare
 Index
 Categorii
Voia Lui
Duhul Sfant
Edificare
Aprofundare
Anverguri
Legea
Diverse
Toate_Categoriile
 Noutati
 Contact
 Eu cred...
Spicuiri...

Dumnezeu este TRINITATE, iar omul, se aseamana cu El fiind TRIPARTIT, singura fiinţă care are trup, suflet şi duh (spirit)…!

In IAD nu vor fi oameni, ci nişte fiinte care au fost odata oameni, care au avut “chipul lui Dumnezeu” (chiar dacă ‘sters si schimonosit’), dar au refuzat harul ce li s-a oferit in Domnul Isus Hristos de-a fi rascumparati si restaurati!

Există 3 ‘AGENTI’ ai raului: Eul nostru (“firea pamanteasca”), Lumea şi Satana. Conflictul cu eul se desfasoara la nivelul dorinţelor, la nivelul trupului… Conflictul cu lumea se duce la nivelul influenţelor, a sufletului, a mintii... Conflictul cu Satana are loc la nivelul personalitatii, la nivelul duhului…

Domnul nu ne-a ales pentru meritele noastre, pentru c-am avea ‘capacitati’ deosebite…
Lui Ii place să ne cheme şi s-acceptam slujirea cu smerenie, dragoste si devotament!

“PASTORUL” nu-i totuna cu ‘ciobanul’, dar nici de-un singur fel… Unii sunt pastori adevarati, atasati permanent de ‘turma’, si se se sacrifica…, altii sunt ‘parati’, sunt temporar şi indiferenţi, dar care pretind a fi bine ‘platiţi’.

Mai toţi scapam ESENTA pacatului…! Pacat inseamna faradelege, vrasmasie cu Dumnezeu si greşirea ‘ţintei’ pentru care am fost creaţi…, ţintă pe care nu ne-o punem/stabilim noi ci a hotărât-o deja Dumnezeu: Sa traim pentru slava si glorificarea Sa si sa administram creatia…

TIMPUL este o paranteza a eternitatii...
Vesnicia se intrerupe in punctul ‘Alfa’, (corespunzator finalizării creatiei si ‘caderii omului’), si va reintra pe fagas la “implinirea vremurilor”, in punctul ‘Omega’, (corespunzător unui “cer nou” si “pamant nou”), sub denumirea de “Vecii vecilor”.
(Va urma…!)