...Remedii Divine...!
"Cercetati toate lucrurile si pastrati ce este bun" - (1 Tes. 5:21) !!!

Scriptura ne copleseste...!

“Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sa invete, sa mustre, sa indrepte, sa dea intelepciune in neprihanire, pentru ca omul lui Dumnezeu sa fie desavarsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna.” (2 Timotei 3:16-17)

 

 
<< Previous    [1]  2    Next >>

CE FEL DE ‘TEREN’ SUNTEM...?!  

Domnul Isus a fost numit prin excelenta, “Învãtãtorul”.
La Matei 23:8, Domnul Isus ii atentioneaza pe ucenici astfel: “Unul singur este Învãtãtorul vostru: Hristos”, iar la Ioan 13:13 se reia aceasta mentiune: “Voi Mã numiti „Învãtãtorul si Domnul” si bine ziceti, cãci Sunt.”!
Cand este vorba despre Cuvantul lui Dumnezeu, despre Imparatia lui Dumnezeu, Domnul Isus este singurul nostru invatator, prin Duhul Sfant pe care El ni l-a datIn Sfanta Scriptura, ne sunt transmise chiar cuvant cu cuvant o serie de invataturi de-ale Domnului, notate de cei care L-au auzit vorbind.
Cateva discursuri catre multime, le gasim de ex. In Evanghelia dupa Matei. Astfel, capitolele 5-7 cuprind acea impresionanta ‘predica de pe munte’ …
Dumnezeu ne-a facut marele har, ca pe paginile Bibliei, sa avem chiar cuvintele Sale, care ne dau adevarata viata. Tot la Matei, un alt mare discurs il gasim la cap. 13, unde ni se vorbeste despre “tainele Imparatiei lui Dumnezeu”, in care multe din explicatii sunt date sub forma de pilde. Unii generalizeaza (legandu-se de versete ca cel de la Matei 13:34), afirmand ca toate invataturile Domnului ne-au fost date sub forma de pilde, chiar si naratiunile istorice, si ajung astfel la grave denaturari… Multe texte, daca le luam drept pilde, si nu ca pe fapte in sine, lesne le rastalmacim! Cine preia Scriptura numai alegoric si simbolic, va ajunge la o Evanghelie alegorica, ireala, fara valoare istorica, fara putere de mantuire. O alegorie nu mantuieste pe nimeni, pe cata vreme o istorie in care Fiul lui Dumnezeu S-a intrupat, si S-a jertfit pentru noi, ne aduce salvarea. 

Pentru a ne comunica adevaruri privitoare la Imparatia lui Dumnezeu, Domnul Isus a folosit diferite metode literare, una din ele fiind si pilda.
PILDA este un procedeu literar prin care vorbitorul face uz de o comparatie ampla, folosind elemente din natura, din domeniul material, fizic, pentru a ne descrie realitati din domeniul spiritului, spre a ne face sa intelegem mai lesne adevarurile spirituale…
Aceasta observatie pare insa ca vine in contradictie cu textul de la Matei 13:10-13:
“Ucenicii s-au apropiat de El, si I-au zis: „De ce le vorbesti în pilde?”
Isus le-a rãspuns: „Pentru cã vouã v-a fost dat sã cunoasteti tainele Împãrãtiei cerurilor, iar lor nu le-a fost dat. Cãci celui ce are, i se va da, si va avea de prisos; iar de la cel ce n-are, se va lua chiar si ce are. De aceea le vorbesc în pilde, pentru cã ei, cu toate cã vãd, nu vãd, si cu toate cã aud, nu aud, nici nu înteleg.”
Daca scopul pildelor era ca oamenii sa nu inteleaga “tainele Împãrãtiei cerurilor”, Domnul Isus ar fi evitat sa le vorbeasca despre ele, fiindca cel mai simplu mod de-a impiedica accesul cuiva la informatii este de a nu le da, nu de a le prezenta sub o forma ‘encriptata’, nu-i asa?! Este clar deci ca pildele au avut un dublu scop… 

Cui vorbeste Domnul Isus prin pilde?!
“Ucenicii s-au apropiat de El, si I-au zis: „De ce le vorbesti în pilde?”
Nu vorbea El si ucenicilor tot prin pilde?!
Intr-o imprejurare, ucenicii intreaba daca lor le sunt spuse astfel de lucruri, sau altora… 

Parafrazand, Domnul Isus a respuns in aceasta forma: ‘Ce va spun voua, va spun tuturor – invatatura Mea este pentru toti oamenii.’
Versetul de la Matei 13:11, respectiv:
“Isus le-a rãspuns: „Pentru cã vouã v-a fost dat sã cunoasteti tainele Împãrãtiei cerurilor, iar lor nu le-a fost dat.”
…pare ca sustine o dubla predestinare, privind doua categorii de ascultatori: unii sunt binecuvantati prin intelegerea Scripturilor, iar altii sunt condamnati sa nu beneficieze de Cuvantul lui Dumnezeu, sa nu cunoasca realitatea…!
Acest lucru este in conformitate si cu Isaia 6:9-10, care spune asa:
“El a zis atunci: „Du-te si spune poporului acestuia: „Într-una veti auzi si nu veti întelege; într-una veti vedea, si nu veti pricepe!” Împietreste inima acestui popor, fã-l tare de urechi, si astupã-i ochii ca sã nu vadã cu ochii, sã n-audã cu urechile, sã nu înteleagã cu inima, sã nu se întoarcã la Mine, si sã nu fie tãmãduit.” (vezi si la Matei 13:15)
Se pare ca anumite adevaruri sunt ascunse unor oameni, pentru ca in final, acestia sa poata fi condamnati intr-o zi…!
Este oare un hatar facut unora?!
“Dar ferice de ochii vostri cã vãd; si de urechile voastre cã aud!” , se spune la Matei 13:16… 

Exista partinire la Dumnezeu? Favorizeaza El pe unii si-i desconsidera pe altii?!Biblia spune clar, ca “ înaintea lui Dumnezeu nu se are în vedere fata omului.” (Romani 2:11), adica El nu face discriminari, si-i considera pe toti la fel…!
In fata Lui “toti au pacatuit”…, iar cand e vorba de mantuire, zice:
“Acum s-a arãtat o neprihãnire pe care o dã Dumnezeu, fãrã lege - despre ea mãrturisesc Legea si proorocii - si anume, neprihãnirea datã de Dumnezeu, care vine prin credinta în Isus Hristos, pentru toti si peste toti cei ce cred în El. Nu este nici o deosebire.” (Romani 3:21-22)
Dumnezeu nu face deosebire intre oameni cand e vorba sa le dea adevarul mantuitor. El este drept in sensul absolut – la El nu exista nedreptate. El nu favorizeaza pe unii si nedreptateste pe altii…!
Atunci cum de unora le este dat sa inteleaga “tainele Împãrãtiei”, si altora nu?! De ce unora li se tot da (“celui ce are, i se va da, … iar de la cel ce n-are, se va lua chiar si ce are”), iar de la cel ce n-are se va lua si ceea ce i se pare ca are?! 

Dumnezeu nu este partinitor…, si totusi El imbogateste spiritual pe unii, iar de la altii le ia ce au si-i lasa pauperi spiritual - unora le deschide ochii, si-i face sa inteleaga Scripturile, iar altora nu…
Pe unii, Dumnezeu ii ‘misca’ prin Cuvantul Sau, ii imboldeste, ii sfatuieste, ii face sa ‘tresalte’…, dar pe altii ii ‘impietreste’, si-i face incapabili sa deosebeasca si sa cunoasca frumusetea si necesitatea binecuvantarilor Sale, a lucrarilor Sale…! 

Care este cauza acestor actiuni opuse ale lui Dumnezeu?!
Ne-o spune insusi Domnul Isus Hristos, chiar in prima pilda din ciclul celor prezentate la Matei, cap. 13. El a expus pilda, dar a prezentat si intelesul ei.
[Scriptura nu numai ca ne atentioneaza (“ex.:…”le-a mai spus o pilda”…) cand e vorba de pilde, de intelesuri simbolice, dar ne prezinta si interpretarea, nelasand-o la latitudinea noastra. Daca n-am avea o regula de interpretare, am face ce-am vrea cu textul, nu-i asa?!]
Cand Domnul Isus ne spune ‘pilda cu SEMANATORUL’, El ne da si interpretarea…; nu-i nevoie sa vina altcineva sa spuna ca el are ‘cheia interpretarii’, fiindca Sfanta Scriptura se explica pe ea insasi.
Un loc special privind Imparatia lui Dumnezeu il ocupa relatia noastra cu Cuvantul lui Dumnezeu (cum ne raportam…). Toate binecuvantarile imparatiei, tot ce suntem in viata spirituala si fizica de pe Terra si din vesnicie depind de relatia noastra cu Cuvantul Domnului.
De aceea, prima pilda din seria celor care prezinta realitatile Imparatiei lui Dumnezeu, se ocupa in mod exclusiv de felul in care oamenii se raporteaza la Cuvant. Acest Cuvant este ‘germenele’ care aduce Imparatia lui Dumnezeu in vietile noastre, care ne scoate din moarte si ne aduce la adevarata viata, viata divina. 

Elementele pildei sunt acestea 3: semanatorul, samanta si terenul. “Semanatorul”, Cel care stie sa semene Cuvantul, este chiar Domnul Isus Hristos. “Samanta” este Cuvantul lui Dumnezeu. Terenul reprezinta felul in care omul se raporteaza la Cuvantul lui Dumnezeu, felul in care inima omului recepteaza (“cine are urechi de auzit, sa auda”!)…
Si la incheierea ciclului de pilde amintite, Domnul Isus atentioneaza din nou:
“Luati seama, deci, la felul cum ascultati; cãci celui ce are, i se va da; dar celui ce n-are, i se va lua si ce i se pare cã are.” (Luca 8:18)
Cele 4 categorii de ascultatori ai Cuvantului, sunt prezente si astazi in bisericile noastre! 
<< Previous    [1]  2    Next >>

Navigare
 Index
 Categorii
Voia Lui
Duhul Sfant
Edificare
Aprofundare
Anverguri
Legea
Diverse
Toate_Categoriile
 Noutati
 Contact
 Eu cred...
Spicuiri...

Dumnezeu este TRINITATE, iar omul, se aseamana cu El fiind TRIPARTIT, singura fiinţă care are trup, suflet şi duh (spirit)…!

In IAD nu vor fi oameni, ci nişte fiinte care au fost odata oameni, care au avut “chipul lui Dumnezeu” (chiar dacă ‘sters si schimonosit’), dar au refuzat harul ce li s-a oferit in Domnul Isus Hristos de-a fi rascumparati si restaurati!

Există 3 ‘AGENTI’ ai raului: Eul nostru (“firea pamanteasca”), Lumea şi Satana. Conflictul cu eul se desfasoara la nivelul dorinţelor, la nivelul trupului… Conflictul cu lumea se duce la nivelul influenţelor, a sufletului, a mintii... Conflictul cu Satana are loc la nivelul personalitatii, la nivelul duhului…

Domnul nu ne-a ales pentru meritele noastre, pentru c-am avea ‘capacitati’ deosebite…
Lui Ii place să ne cheme şi s-acceptam slujirea cu smerenie, dragoste si devotament!

“PASTORUL” nu-i totuna cu ‘ciobanul’, dar nici de-un singur fel… Unii sunt pastori adevarati, atasati permanent de ‘turma’, si se se sacrifica…, altii sunt ‘parati’, sunt temporar şi indiferenţi, dar care pretind a fi bine ‘platiţi’.

Mai toţi scapam ESENTA pacatului…! Pacat inseamna faradelege, vrasmasie cu Dumnezeu si greşirea ‘ţintei’ pentru care am fost creaţi…, ţintă pe care nu ne-o punem/stabilim noi ci a hotărât-o deja Dumnezeu: Sa traim pentru slava si glorificarea Sa si sa administram creatia…

TIMPUL este o paranteza a eternitatii...
Vesnicia se intrerupe in punctul ‘Alfa’, (corespunzator finalizării creatiei si ‘caderii omului’), si va reintra pe fagas la “implinirea vremurilor”, in punctul ‘Omega’, (corespunzător unui “cer nou” si “pamant nou”), sub denumirea de “Vecii vecilor”.
(Va urma…!)