...Remedii Divine...!
"Cercetati toate lucrurile si pastrati ce este bun" - (1 Tes. 5:21) !!!

Scriptura ne copleseste...!

“Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sa invete, sa mustre, sa indrepte, sa dea intelepciune in neprihanire, pentru ca omul lui Dumnezeu sa fie desavarsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna.” (2 Timotei 3:16-17)

 

 
<< Previous    [1]  2    Next >>

HULA IMPOTRIVA DUHULUI SFANT  

Pentru inceput, sa parcurgem textul de la Matei 12:22-37, si sa ne oprim asupra versetului 31, care spune astfel:
“Orice pãcat si orice hulã vor fi iertate oamenilor; dar hula împotriva Duhului Sfânt nu le va fi iertatã.”
Multi oameni sunt consternati si ingrijorati daca nu cumva si ei au infaptuit acest pacat ingrozitor – “hula împotriva Duhului Sfânt” – iar acum nu mai exista iertare pentru ei…
In ce consta acest pacat care “nu va fi iertat nici în veacul acesta, nici în cel viitor” (v.32) ?!
Dumnezeu este “indelung rabdator, bogat in indurare”, si “nu oboseste iertand”…
La 1 Ioan 1:9 scrie astfel:
“Dacã ne mãrturisim pãcatele, El este credincios si drept, ca sã ne ierte pãcatele si sã ne curãteascã de ORICE nelegiuire.”
Totusi, Domnul Isus spune raspicat ca este un singur pacat care nu se iarta: “hula împotriva Duhului Sfânt”.
Hula inseamna a te exprima impotriva, a blasfemia, a rosti vorbe batjocoritoare…, si unii oameni suspecteaza ca s-ar incadra aici, intrucat si ei au fost impotrivitori Duhului Sfant, sub diferite ‘forme’…


Hula împotriva Duhului Sfânt nu consta in caracterizarea gresita a lucrarilor sau manifestarilor Duhului Sfânt sau in criticarea celor ce sunt sub controlul Sau, sub calauzirea Sa. De ex. in ziua Cincizecimii (la Rusalii) unii dintre ascultatori au inceput sa-i batjocoreasca pe ucenicii plini de Duhul Sfânt, cum c-ar fi “plini de must”…, insa, la sfarsitul predicii sale, Petru le spune “pocaiti-va si credeti”, indemn ce s-a soldat cu intoarcerea la Dumnezeu a “trei mii de barbati”, oameni care au fost iertati.
E posibil ca cineva sa aiba o intelegere gresita a lucrarii Duhului Sfânt, si totusi sa nu fie vinovat de acest pacat…!
Sunt si situatii cand anumite persoane, voit sau nu, speculeaza…, pretinzand ca nimeni sa nu le analizeze activitatea si manifestarile lor, pe motiv ca ei sunt convinsi ca actioneaza sub directa calauzire a Duhului Sfânt. Au unii manifestari bizare, pe care le pun pe seama Duhului Sfânt…! Ei vor sa-mpiedice critica altora, amenintandu-i ca pot sa intre sub incidenta hulei împotriva Duhului Sfânt…
Noi, ca credinciosi, suntem chemati sa discernem lucrurile, pentru ca nu tot ceea ce se pretinde c-ar fi de la Duhul Sfânt este intradevar lucrarea Duhului lui Dumnezeu! Sa nu ne lasam intimidati de astfel de oameni, pentru ca nu “cercetarea duhurilor” (v. 1 John 4:1) este hula împotriva Duhului Sfânt!


Dumnezeu Tatal a planificat mantuirea noastra, Fiul a lucrat aceasta mantuire, platind cu jertfa Sa pentru noi si pentru pacatele noastre, iar Duhul Sfânt este Cel care ne transpune in viata mantuirea.
Duhul Sfânt ii convinge pe oameni ca sunt pacatosi, ii determina sa creada si sa se increada in Dumnezeu, sa cheme numele Domnului Isus Hristos. Duhul Sfânt regenereaza pe pacatos, si-i innoieste viata prin ‘nasterea din nou’, aplicand in viata lui mantuirea lucrata de Domnul Isus Hristos.


O caracteristica a hulei împotriva Duhului Sfânt este ca se infaptuieste deliberat si constient. In textul de la Matei, cap.12, dupa ce Domnul Isus alunga demonul din acel indracit, il si vindeca, iar multimea, impresionata se intreaba “Nu cumva este acesta Fiul lui David” (adica Hristosul), pentru ca era evident ca Domnul Isus lucra in puterea Duhului Sfânt – acolo era ‘degetul’ lui Dumnezeu. Imediat insa, carturarii si fariseii, din invidie si ura, au lansat ideea ca Isus “nu scoate dracii decât cu Beelzebul, domnul dracilor!”. Aici nu era vorba de neintelegere, de ignoranta sau necredinta, ci de impotrivire constienta fata de lucrarea Duhului lui Dumnezeu!


O alta caracteristica a hulei împotriva Duhului Sfânt este infaptuirea ei verbala, prin defaimare, vorbire de rau, batjocorire in vorbire. In acest context, Domnul Isus avertizeaza ca “oamenii vor da socotealã de orice cuvânt nefolositor pe care-l vor fi rostit” (Matei 12:36)


Sa trecem in revista ce spun teologii privind categoriile de oameni care pot infaptui hula împotriva Duhului Sfânt!
Unii spun ca numai contemporanii Domnului Isus au fost pasibili de acest pacat, pentru ca L-au vazut pe Fiul lui Dumnezeu, i-au auzit invataturile, i-au vazut lucrarile, etc., dar au negat provenienta lor, si L-au declarat ca indracit sau colaborator al Satanei…
Altii spun ca acest pacat este posibil a fi infaptuit de cei care s-au intors la Dumnezeu pentru o vreme…, apoi au cazut din credinta…, fapt pentru care nu mai pot fi adusi la pocainta, nu mai pot fi iertati…!
In o a treia opinie, acest pacat este vazut a fi efectuat numai de catre oameni necredinciosi, fiindca cine a fost mantuit, ramane copil al lui Dumnezeu pana la capat.
Sa privim in continuare, mai cu atentie, la aceste trei categorii!


Nu exista dubii in ce priveste originea lucrarilor Domnului Isus Hristos! Scriptura subliniaza ca “Isus, plin de Duhul Sfânt”, mergea din loc in loc, ii invata pe oameni cu putere, facea lucrari deosebite (minuni, vindecari…) etc. Totusi, carturarii si fariseii, din cauza pismei, desi erau constienti de sursa puterii si intelepciunei Lui, au atribuit lucrarile Sale Satanei. Domnul Isus le arata acestora cat de ilogic si vicios este argumentul lor, mentionand ca „orice împãrãtie desbinatã împotriva ei însãsi, este pustiitã, si orice cetate sau casã, desbinatã împotriva ei însãsi, nu poate dãinui” (Matei 12:25), deci, “Satana nu poate scoate afarã pe Satana”, fiindca n-are acest interes… “Dar dacã Eu scot afarã dracii cu Duhul lui Dumnezeu” (Matei 12:28), bagati de seama, ii atentioneaza Domnul Isus, “atunci Împãrãtia lui Dumnezeu a venit peste voi”.
Carturarii si fariseii n-au luat aminte la explicatiile Domnului, pentru ca ei nu din ratiune se impotriveau, ci din invidie, in mod deliberat! Si preotii cei mai de seama, tot din invidie, au refuzat sa-si plece fiinta in fata lui Isus chiar si dupa ce-au aflat ca Domnul a inviat! Si guvernatorul Pilat a remarcat ca preotii L-au dat la moarte pe Isus Hristos din pricina invidiei…!
In Talmud, evreii au mentionat ca da, Isus Hristos a inviat…, dar cu ajutorul lui Beelzebul !?! Aceasta este impotrivire fatisa, deliberata, impotriva Adevarului…


Este clar deci ca unii contemporani ai Domnului Isus au comis hula împotriva Duhului Sfânt, dar, a fost limitat acest pacat doar la contemporanii Domnului Isus?! Dac-ar fi asa, ce rost ar fi avut avertizarea de-a lungul secolelor privind acest pacat limitat doar la timpul cat a trait Isus pe pamant? Evangheliile au fost scrise dupa ce Isus Hristos S-a inaltat la cer…
Adevarul este ca acest pacat a putut fi infaptuit de oameni din orice generatie de-a lungul timpurilor!


In Luca, cap. 12 (text ‘paralel’ cu Matei, cap. 12) se regaseste aceasta tematica a hulei împotriva Duhului Sfânt, iar Domnul Isus explica cum se ajunge gradual, treptat, la comiterea acestui pacat…
Mai intai apare FATARNICIA:
“În vremea aceea, când se strânseserã noroadele cu miile, asa cã se cãlcau unii pe altii, Isus a început sã spunã ucenicilor Sãi: „Mai întâi de toate, pãziti-vã de aluatul Fariseilor, care este fãtãrnicia.” (Luca 12:1)
Fariseii excelau in fatarnicie, prin nepotrivirile intre ceea ce ziceau si ceea ce faceau ei.
Domnul Isus continua apoi:
“Vã spun vouã, prietenii Mei: Sã nu vã temeti de cei ce ucid trupul, si dupã aceea nu mai pot face nimic… Temeti-vã de Acela care, dupã ce a ucis, are puterea sã arunce în gheenã…” (Luca 12:4-5) Faza urmatoare este FRICA!
Oamenii care au frica, actioneaza din interes, si refuza sa-L marturiseasca pe Isus Hristos ca Domn si mantuitor.
“Eu vã spun: pe orisicine Mã va mãrturisi înaintea oamenilor, îl va mãrturisi si Fiul omului înaintea îngerilor lui Dumnezeu;
dar cine se va lepãda de Mine înaintea oamenilor, va fi lepãdat si el înaintea îngerilor lui Dumnezeu.” (Luca 12:8-9)
Sunt oameni care stiu cine este Domnul Isus, cunosc lucrarea Sa, mantuirea Sa, dar nu-L marturisesc public…, pentru ca se tem, si au un interes sa n-o faca.
De ex. Domnul isus ii intreaba pe carturari si farisei:
“Botezul lui Ioan venea din cer sau de la oameni?” (Luca 20:4) , la care acestia s-au temut de oameni a da un raspuns, spre a nu-si periclita pozitia lor, spre a fi adulati in continuare de adoratorii lor …
Cine o ia pe aceste trepte, adica pe fatarnicie, frica de marturisire a lucrarii Domnului, pus inainte mai ales interese personale, acela ajunge lesne la “lepadare” (Luca 12:9), la hulirea Duhului lui Dumnezeu.

<< Previous    [1]  2    Next >>

Navigare
 Index
 Categorii
Voia Lui
Duhul Sfant
Edificare
Aprofundare
Anverguri
Legea
Diverse
Toate_Categoriile
 Noutati
 Contact
 Eu cred...
Spicuiri...

Dumnezeu este TRINITATE, iar omul, se aseamana cu El fiind TRIPARTIT, singura fiinţă care are trup, suflet şi duh (spirit)…!

In IAD nu vor fi oameni, ci nişte fiinte care au fost odata oameni, care au avut “chipul lui Dumnezeu” (chiar dacă ‘sters si schimonosit’), dar au refuzat harul ce li s-a oferit in Domnul Isus Hristos de-a fi rascumparati si restaurati!

Există 3 ‘AGENTI’ ai raului: Eul nostru (“firea pamanteasca”), Lumea şi Satana. Conflictul cu eul se desfasoara la nivelul dorinţelor, la nivelul trupului… Conflictul cu lumea se duce la nivelul influenţelor, a sufletului, a mintii... Conflictul cu Satana are loc la nivelul personalitatii, la nivelul duhului…

Domnul nu ne-a ales pentru meritele noastre, pentru c-am avea ‘capacitati’ deosebite…
Lui Ii place să ne cheme şi s-acceptam slujirea cu smerenie, dragoste si devotament!

“PASTORUL” nu-i totuna cu ‘ciobanul’, dar nici de-un singur fel… Unii sunt pastori adevarati, atasati permanent de ‘turma’, si se se sacrifica…, altii sunt ‘parati’, sunt temporar şi indiferenţi, dar care pretind a fi bine ‘platiţi’.

Mai toţi scapam ESENTA pacatului…! Pacat inseamna faradelege, vrasmasie cu Dumnezeu si greşirea ‘ţintei’ pentru care am fost creaţi…, ţintă pe care nu ne-o punem/stabilim noi ci a hotărât-o deja Dumnezeu: Sa traim pentru slava si glorificarea Sa si sa administram creatia…

TIMPUL este o paranteza a eternitatii...
Vesnicia se intrerupe in punctul ‘Alfa’, (corespunzator finalizării creatiei si ‘caderii omului’), si va reintra pe fagas la “implinirea vremurilor”, in punctul ‘Omega’, (corespunzător unui “cer nou” si “pamant nou”), sub denumirea de “Vecii vecilor”.
(Va urma…!)